fb pixel

Śniadanie zjedz królewskie!

O ile w niektórych krajach śniadanie sprowadza się do kawy i słodkiego rogalika zjedzonego w drodze do pracy, polskie menu śniadaniowe jest zdecydowanie bardziej urozmaicone.

Najpopularniejszymi daniami są kanapki, obłożone np. żółtym serem, wędlinami i plasterkami pomidora lub ogórka. Je się również jajka przyrządzane na różne sposoby (gotowane na miękko, na twardo, jajecznica, itp.), biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem lub z miodem albo dżemem, podawane ze świeżym pieczywem. Tradycyjny polski chleb jest przyrządzany na bazie zakwasu, z mąki pszennej lub żytniej.

Coraz popularniejsze jest też jadanie pierwszego posiłku poza domem, a w Warszawie nie brakuje lokali specjalizujących się właśnie w śniadaniach i brunchach. Czasem są one połączone z niewielkimi piekarniami, z których roztacza się kuszący zapach świeżych bułeczek i chałek.

W krajobraz Warszawy na stałe wpisały się też targi śniadaniowe, odbywające się w weekendy w parkach i na skwerach. Zjeść na nich można zarówno tradycyjną polską jajecznicę albo kanapki, ale też smakołyki z zagranicy – od meksykańskich tacos, przez naleśniki z czekoladowym kremem po japońskie sushi. Kupione dania można od razu zjeść przy nakrytych stołach, ciesząc się atmosferą kulinarnego pikniku. Ponadto na targach kupić można produkty spożywcze z małych manufaktur (pieczywo, przetwory, sery) i zabrać je na wynos.