fb pixel

Smacznego wieczoru!

Nastrojowy wieczór w eleganckiej restauracji czy swobodna kolacja przy dźwiękach odgrywanej na żywo muzyki? Klasycznie czy innowacyjnie i nowocześnie?
W Warszawie spełnisz każdą ze swoich zachcianek.

Jeśli masz ochotę poznać polska kuchnię w klasycznym wydaniu, Warszawa zaspokoi twój apetyt. Dania z dziczyzny, tatar przygotowywany na oczach gości, polskie zupy, potrawy z grzybów lub podrobów znajdziesz w wielu warszawskich restauracjach.

W Warszawie nie brakuje lokali, których szefowie w oryginalny sposób reinterpretują tradycyjną polską kuchnię, nadając znanym, klasycznym daniom lub typowym składnikom nowy, intrygujący charakter. Klasyczny śledź może zostać składnikiem nigiri z ziemniakami. Zamiast kojącego żołądek naparu z rumianku kucharze przygotują orzeźwiającą, pachnącą granitę i podadzą ją na deser wraz z lodami z fenkułem, a z młodego groszku wyczarują delikatną panna cottę doprawioną koperkiem.

Warszawskie restauracje i szefowie kuchni od lat zdobywają uznanie kulinarnych ekspertów. Renomowany przewodnik gastronomiczny Michelin wymienia 5 warszawskich restauracji. Serwującą polską kuchnię restaurację Nuta odznaczył gwiazdką. Cztery pozostałe – Ale Wino, Kieliszki na Próżnej, Le Braci i Koneser Grill mogą pochwalić się oznaczeniem Bib Gourmand, przyznawanym lokalom z najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Dwie inne restauracje – Opasły Tom i Dyletanci znalazły się na prestiżowej liście 50 Best Discovery, na którą trafiły także dwa warszawskie coctail-bary – El Koktel i Woda Ognista.

Innego rodzaju wrażenia zapewnia Hala Koszyki, ze swą pięknie odrestaurowaną przestrzenią, którą kiedyś zajmowała miejska hala targowa. Obecnie pod zabytkowym dachem działa ponad dwadzieścia lokali – od eleganckich restauracji, przez restaurację rybną, tapas bar, po bistra ze streetfoodem z odległych zakątków świata. Centralne usytuowanie Hali Koszyki czyni z niej też dobre miejsce do dalszych eskapad w miasto.

Atrakcją letniego sezonu jest Nocny Market, czyli targ z jedzeniem odbywający się na terenie dawnego dworca kolejowego Warszawa Główna. Co weekend opuszczone perony zaczynają tętnić życiem kilkudziesięciu stoisk z różnorodną ofertą gastronomiczną i dźwiękami muzyki puszczanej przez DJów. Nocny market działa i karmi do późnych godzin.