Warszawa – raj dla wegetarian i wegan
W Warszawie pojawia się coraz więcej znakomitych „zielonych” restauracji z kuchnią z całego świata. Bliskowschodnie smaki znajdziesz w takich miejscach jak Byblos i Tel Aviv. Popularnością cieszą się także restauracje serwujące sushi, na przykład Edamame i Youmiko Vegan Sushi oraz bary specjalizujące się w kuchni koreańskiej, jak choćby Vegan Ramen Shop. Po praskiej stronie Wisły, na Saskiej Kępie znajduje się znakomite Eden Bistro, z prawdziwą szklarnią, w której w sezonie letnim można usiąść i zjeść posiłek.
Prawdziwą sensacją są wegańskie bistra, w których posmakujesz bezmięsnych wersji polskich „klasyków” takich jak pierogi czy schabowe (np. Veganda lub Lokal Vegan Bistro). Znajdziesz w nich także takie przysmaki jak pulpeciki warzywno-szpinakowe, pesto z migdałów oraz dania i kremy z sezonowych warzyw: dyni, bobu, kalafiora i jarmużu. Wyjątkową popularnością cieszy się ponadto sieć barów Krowarzywa. Stali bywalcy chwalą sobie jej burgery, do których już dawno przekonali się także zatwardziali mięsożercy.
Jeśli lubisz słodkości, koniecznie odwiedź cukiernię Słodki Bez szczycącą się wypiekami i deserami powstałymi wyłącznie z ekologicznych składników. W większości ucieszą one także osoby, które są na diecie bezglutenowej.