fb pixel

Bazary

Choć w Warszawie nie brakuje supermarketów, mieszkańcy stolicy bardzo lubią robić swoje codzienne zakupy na bazarach i targowiskach, na których można kupić świeże, sezonowe warzywa i owoce, sery, jajka, mleko, mięso i wędliny, pieczywo oraz inne codzienne artykuły spożywcze, świeże zioła i kwiaty.

Do największych targowisk należą bazar pod Halą Mirowską oraz bazar Szembeka, które funkcjonują od dziesięcioleci. Spacer po targu to dobra okazja by spróbować polskich odmian jabłek albo słynnych kiszonek prosto z beczki: kiszonych ogórków albo kapusty.
Odwiedziny na targu to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale i oczu, a stragany pełne kolorowych, dojrzałych w słońcu owoców i warzyw aż proszą się o sfotografowanie. Targi działają od poniedziałku do soboty, kiedy odwiedza je najwięcej kupujących.

W poszukiwaniu produktów ekologicznych, regionalnych i wytwarzanych tradycyjnymi metodami warto odwiedzić BioBazar (od wtorku do soboty) lub targ rolniczy w Fortecy (każda środa), gdzie produkty można zwykle kupić bezpośrednio od ich wytwórców.