Wydarzenia kulinarne
Restaurant Week to wielki festiwal restauracji, odbywający się kilka razy w roku w Warszawie oraz innych dużych miastach. W ramach imprezy uczestniczące w festiwalu lokale proponują gościom specjalne, trzydaniowe menu w promocyjnej cenie. W ten sposób bez szwanku dla portfela można spróbować dań z wielu restauracji i poznać nowe, nieodwiedzane wcześniej miejsca. Gratką dla smakoszy jest specjalna edycja festiwalu, poświęcona restauracjom typu fine-dining, proponującym swoim gościom wyrafinowaną kuchnię wysokiej jakości serwis i elegancką atmosferę. Podczas tego wydarzenia dla gości restauracje przygotowują pięciodaniowe, degustacyjne menu w bardzo atrakcyjnej cenie.
Popularnością cieszą się regularne zloty food trucków, czyli mobilnych knajpek. Wówczas pod gołym niebem można spróbować dań i napojów z całego świata: burgerów, azjatyckich pierożków, naleśników i deserów w słoiczkach, tajskich lodów, wietnamskich kanapek, itp. Podczas imprezy odbywa się też uroczystość wręczenia nagrody dla najlepszego warszawskiego street foodu, wyłanianego w konkursie lokalnej gazety.
To wiodąca impreza tego rodzaju w Polsce. W ramach weekendowego festiwalu swoje wyroby prezentują rzemieślnicze browary z Polski oraz zza granicy. Prócz możliwości spróbowania trunków oraz zakupu piw, odwiedzający wystawę mogą wziąć udział w wykładach i degustacjach komentowanych z udziałem ekspertów.
Masz ochotę na coś pysznego i zaskakującego? W letni weekend koniecznie wybierz się na jeden z targów śniadaniowych. Znajdziesz tam wszystko, czego zapragniesz, między innymi potrawy wegetariańskie, produkty bez glutenu i te uprawiane ekologicznie. Najpopularniejsze odbywają się na Żoliborzu i Mokotowie, ale znajdziesz je także w innych dzielnicach.
Jeśli jesteś nocnym markiem i lubisz nieoczywiste miejsca, Nocny Market jest dla ciebie. Stary Dworzec Warszawa Główna zyskał nowe życie dzięki organizowanym w letnie soboty i niedziele spotkaniom miłośników jedzenia. Znajdziesz tu najlepszy street food w mieście i bogactwo smaków – od tradycyjnych po orientalne.
Na tydzień z pysznym jedzeniem czekają wszyscy amatorzy warszawskiej kuchni. Dwa razy do roku szefowie najlepszych stołecznych restauracji przygotowują popisowe menu, które dostępne jest w specjalnej festiwalowej cenie.